Szinopszis

 

A Köszönöm, jól nagyjátékfilm három történetből és epilógusból áll. Az egymással érintkező történeteket a magánszférába is behatoló, az emberi kapcsolatokat próbára tevő gazdasági válság foglalja keretbe.

Az első történetben egy vidéki politikust és vállalkozót, Miroslavot ismerhetjük meg, aki igencsak sajátos módon rendezi a felmerülő problémákat, legyen szó a vállalatáról, az öccséről, vagy a bánatát alkoholba fojtó feleségéről. Ez a rátermett manipulátor érzelmi hullákat és pusztítást hagy maga után, még ha segítségként is próbálja beállítani tetteit.

A második történet egy nyugdíjasról, Béláról szól, aki váratlanul megözvegyül, és annak ellenére, hogy feleségével folyton civakodtak, nehezen viseli a magányt, amelyet minden reménye ellenére még a gyerekei, Attila és Marika sem tudnak enyhíteni. A megalázott és magát feleslegesnek érző Béla végül idősek otthonába kerül, ahol társaival együtt várja az elkerülhetetlen véget.

A harmadik történetben Béla fia, Attila elsősorban munkahelye elvesztésétől retteg, miközben családi élete is szétesőben van. Hiába igyekszik görcsösen megteremteni a családi harmóniát, a karácsony botrányba fullad, gyerekei szemében ellehetetlenül, végül felesége kiteszi a lakásból. Kétségbeesett harca, hogy visszaszerezze feleségét, Zuzát és a két gyerekét, a szeretetért és a megbecsülésért folytatott tragikomikus küzdelem is egyben.

A filmben felhasznált módszerre a szemlélődés, a körültekintés igénye jellemző. A történeteket a valós élet inspirálta ugyan, de a film látásmódjában az alkotók életszemlélete érvényesül. A szemlélődő perspektívájú történetmesélés, amely inkább a dokumentumfilm sajátja, lehetővé teszi, hogy az egyes figurákat empátiával láttassa, gondjaikat, vergődésüket emberközelbe hozza. Bár viselkedésük sokszor tragikomikusnak tűnik, valójában egy olyan világról adnak látleletet, amelyben a morál kiveszőfélben van, a remények viszont tovább élnek.